Case

Case Vertex: Sakari Wikholm

Sakari Wikholm, Vertex: ”Kertaakaan ei ole tullut vastaan tilannetta, jossa olisin joutunut jättämään kouluasioita tekemättä”

Rakennesuunnittelua ja rakentamisen tietotekniikkaa opiskeleva Sakari Wikholm tuli Vertex Systems Oy:lle ohjelmistokehitykseen kesätöihin vajaa kaksi vuotta sitten. Hänen työsuhdettaan jatkettiin osa-aikaisena opintojen ohella, ja nyt hänen yritykselle tehtailemansa diplomityö on viittä vaille valmis.

Suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisuja teollisuudelle valmistavan Vertexin opiskelijaystävällinen ilmapiiri on mahdollistanut opintojen ja työn yhdistämisen sekä diplomityön valmistumisen lähes tavoiteaikataulussa.

– Osa-aikaisena työskennellessä minulle ei asetettu tiukkoja vaatimuksia työmääristä vaan riitti, kun osasin kertoa, kuinka paljon ehdin seuraavina viikkoina tekemään töitä. Työmäärät Vertexillä asetetaan opiskelun viemän ajan rajoihin, eikä toisinpäin. Kertaakaan ei ole tullut tilannetta, jossa olisin jonkun muun päätöksellä joutunut jättämään kouluasioita tekemättä, Wikholm kertoo.

Samaa mieltä on Vertexin CTO Timo Tulisalmi. Koulutuksen arvostaminen on hänen mukaansa syvällä yrityksen juurissa.

– Perustajajäsenemme ovat Tampereen teknillisestä korkeakoulusta lähtöisin, joten tämä on syvällä historiassamme. Olemme yrityksenä kasvaneet siihen, että opiskelu on tärkeää. Ajattelemme niin, että opiskelu on kesätyöntekijöidemme ja osa-aikaisten työntekijöidemme päätyö, hän sanoo.

Puolet viikoittaisesta työajasta varataan diplomityölle

Vertexillä työskenteleviä opiskelijoita ei kannusteta tutkintojensa suorittamiseen kokopäivätyön ohessa. Ylikuormittaminen liian suurella työ- ja opintomäärällä ei ole Tulisalmen mukaan kenenkään etujen mukaista.

– Että opiskelija olisi kokopäiväisesti töissä ja sen jälkeen alkaisi kirjoittaa diplomityötä, ei kuulu arvoperiaatteisiimme. On ihan selvää, että siinä alkaa opiskelu kärsiä. Lähdemme siitä, että opiskelijat ovat puolet viikosta töissä ja toisen puolikkaan tekevät opintojaan, Tulisalmi painottaa.

Sakari Wikholmin pian valmistuva diplomityö on yksi noin 40 muusta Vertexille sen historiassa tehdystä diplomityöstä. Diplomitöitä valmistuu yritykselle tasaiseen tahtiin noin kappale vuosittain, tänä vuonna jopa tuplamäärä.

Kuvassa olevat mustat kirjapinot ovat Vertexille tehtyjä diplomitöitä. Vertexillä on aikojen saatossa valmistunut noin 40 opiskelijaa.

Kun edellytykset ovat olemassa, Vertexillä on polku

Kun Wikholmin diplomityön kirjoittaminen oli ajankohtaista, yrityksellä oli tarjota aihevaihtoehtoja riittämiin. Lopulta Sakari päätyi IFC-mallien hyödyntämistä runkosuunnittelun lähtökohtana käsittelevään tutkimukseen.

– Aihe on yksi julkaistun versiomme pääkehityskohdista. Tästä syystä käytännön toteutukseen kului arvioitua enemmän aikaa. Kiinnostus ja lisääntynyt ymmärrys aiheesta vielä lisäsivät halua toteuttaa ideoita.

Wikholm sopi esimiehensä ja tiiminsä kanssa, että työajasta puolet käytettäisiin diplomityön viemiseksi loppuun. Etätyöt ja liukuva työaika pitivät huolen siitä, että tekstiä pääsi tuottamaan joustavasti itselle sopivassa paikassa ja sopivaan aikaan.

Timo Tulisalmen mukaan myös opiskelijoita rekrytoidessa etsitään ensisijaisesti tekijöitä, joilla on potentiaalia ja mielenkiintoa kehittyä urallaan juuri Vertexin palveluksessa. Vastineeksi yritys tarjoaa tukea esimerkiksi opintojen loppuun saattamiseen.

– Kun edellytykset työntekoon ja muuttuvan maailman tarpeisiin ovat olemassa, niin loppu on helppoa. Meillä on polku.


Yhteyshenkilö:

Timo Tulisalmi
Kehitysjohtaja
Vertex Systems Oy
timo.tulisalmi@vertex.fi