Case

Case Gardner Denver Oy: Kimi Hakulinen

"Osaaminen kehittyy selvästi töitä tehdessä"

Kimi Hakulinen, 19, on valmistumassa Tredusta koneistajaksi. Kolmen vuoden opinnot päättyvät 14 viikon työssäoppimisjaksoon Gardner Denver Oy:n Tampereen tehtaalla. Ingersol Rand -konserniin kuuluva yritys valmistaa muun muassa teollisuus- ja laivakompressoreita.

– Olen työskennellyt koneistuspuolella, tehnyt kappaleen vaihtoa ja konehuoltoa. Osaaminen on kehittynyt tänä aikana selvästi, tuntuu että olen oppinut jopa enemmän töitä tehdessä kuin koulussa. Siellä sai osaamiselle perustan ja täällä sen on voinut syventää ammattitaidoksi.

Kimi suoritti ammattiopinnot reipasta vauhtia, sai ne valmiiksi etuajassa ja lähti ennen muita työssäoppimisjaksolle. Opettaja kertoi Gardner Denverin hakevan harjoittelijaa, joten asia oli sillä selvä.

– Minulla oli kova halu päästä tekemään, koulu alkoi jo riittää. Työt ovat sujuneet hyvin ja olen aina tarvittaessa voinut kysyä neuvoa muilta työntekijöiltä. On kyllä ollut ihan eri asia olla töissä kuin koulussa, ja se ero jokaisen opiskelijan on hyvä ymmärtää. Harjoittelussa pitää jaksaa tehdä töitä, sillä hommiahan tänne on tultu tekemään.

Reipas asenne ei ole jäänyt huomaamatta. Runko-osien koneistuspuolen esimies Kimmo Koski kehuu Kimin hoitaneen työharjoittelujaksonsa erittäin hyvin. Työsopimus onkin luvassa heti harjoittelun päätyttyä.


Harjoittelun kautta vakihommiin

Koski kertoo, että koneistajia on jo jonkin aikaa ollut vaikea löytää. Niinpä Gardner Denver tiedustelee rekrytoitavia suoraan alan oppilaitosten opettajilta.

– Yleensä toisen asteen opiskelija tulee meille ensin työharjoitteluun, sitten kesätöihin ja sen jälkeen vakitöihin. Tämä on osoittautunut hyväksi väyläksi. Pääsemme työharjoittelussa näkemään, onko henkilö soveltuva tähän työhön ja kesätyön aikana koulutamme työntekijän jo niin pitkälle, että hän on miltei valmis ammattilainen, kun vakityöt alkavat.

Gardner Denverin Tampereen tehtaalla on 160 työntekijää ja lähes aina joukossa on myös opiskelijoita. Heitä on niin ammatti- kuin korkeakouluista sekä myös oppisopimuksella. Jokaisella on nimetty työpaikkaohjaaja sekä yhdyshenkilö oppilaitoksen suuntaan. Esimies suunnittelee, miten koulutus työpaikalla järjestetään ja kokeneemmat työntekijät perehdyttävät tulokkaat tehtäviinsä.

Runko-osien koneistuspuolen esimies Kimmo Koski (vas.) lupaa Kimi Hakuliselle työsopimuksen heti työharjoittelun päätyttyä. – On ollut ihan eri asia olla töissä kuin koulussa, ja se ero jokaisen opiskelijan on hyvä ymmärtää, sanoo Kimi Hakulinen.


Valmistuminen on tärkeää

Kimmo Koski kertoo, että yritys tukee myös henkilökunnan jatkokouluttautumista.

– Tällä hetkellä esimerkiksi yksi jo pidempään meillä töissä ollut kaveri opiskelee koneinsinööriksi aikuispuolella ja toinen koneistajan ammattitutkintoa oppisopimuksella. Itsekin opiskelin työn ohella työteknikoksi eli johtamisen erikoisammattitutkinnon ja pääsin sitä kautta esimiestehtäviin.

Opiskelujen ja työn yhteensovittaminen onnistuu esimerkiksi opintovapaita ja lomapäiviä käyttämällä sekä vuorojärjestelyin.

– Ratkaisut räätälöidään jokaiselle henkilökohtaisesti. Meille on tärkeää, että jokainen opiskelija myös valmistuu. Kun opinnot hoidetaan loppuun asti, niin kyllähän siinä tieto ja taito karttuvat. Ja jos kyseessä on toisen asteen opiskelija, niin tutkinto mahdollistaa jatko-opinnot.

Yhteyshenkilö:

Elina Mäkelä
Business Development Coordinator
Gardner Denver Oy
elina.makela[at]gardnerdenver.com
+358 40 779 9991