Case Insta DefSec

Case Insta DefSec: Lauri Pudas

Lauri Pudas, Insta DefSec: "Ei olisi voinut paremmin käydä"

Lauri Pudas on tyytyväinen mies. Aikansa kaupan alalla varaosamyyjänä työskenneltyään häneen iski opiskelubuusti. Kiinnostus tietotekniikkaan kumuloitui opiskelupaikaksi TAMKissa, ja viime keväänä hän valmistui ohjelmistotekniikan insinööriksi.

Insta DefSecissä hän oli aloittanut työt ohjelmistokehittäjänä reilu vuosi ennen valmistumistaan.

– Ei olisi paremmin voinut käydä. Tein lopputyöni ja ison osan kursseista työpaikalle, ja kävin myös luennoimassa opiskelemistani aiheista TAMKissa vastaavien kurssien opiskelijoille. TAMKin kurssisuunnitelmissa sanotaan, että joitakin kursseja voi suorittaa yhteistyössä työelämän kanssa. Se kyllä tehostaa opiskelujen edistymistä, ja TAMK on tässä hyvin hereillä ja joustava.

Koulu kannusti ja esimies sekä kehitystiimi tukivat.

– Kun tulin Instaan, esimiehen kanssa keskusteltiin, miten opintoja viedään läpi. Kuukausittain käsiteltiin opintojen status ja kysyttiin, tarvitsenko apua. Jokaiseen kysymykseeni löytyi vastaus. Opinnäytetyön teossa autettiin, tarkistettiin terminologiaa ja seurattiin välinäytöillä, missä mennään. Joka viikon alussa kysyttiin, mitä aiot tällä viikolla opinnäytetyösi eteen tehdä.

Lauri asennoitui tiukkaan työntekoon: töitä ja opiskelua pari kuukautta ja se on siinä.

– Kuukauden-puolentoista ajan tein opinnäytetyötä, töitä sekä viimeisiä kursseja. Kaiken kaikkiaan tein 3–4 työpäivää viikossa opintojeni ohella. Lopputyön teoriakirjoitusvaiheeseen sain kaksi viikkoa palkallista vapaata.

Joustavasti ja räätälöiden

Instan henkilöstöpäällikkö Johanna Syrjä sanoo, että opintoja tuetaan muun muassa juuri joustavin työajoin.

– Ne räätälöidään jokaisen yksilölliseen tarpeeseen ja tilanteeseen. Esimiehen kanssa voi sopia, ettei ole töissä kahteen viikkoon tai on töissä päivän viikossa. Aikaa käydä luennoilla ja harjoituksissa järjestyy.

Opinnäyte- tai projektityöaiheita Installa ei ole hyllyssä valmiina, yleensä opiskelija tulee kesätöihin ja työnteon kautta aihekin löytyy. Lopputyön tekoon saa palkallista vapaata.

– Meillä myös palkka nousee opintojen edetessä ja kun valmistuu.

Lauri Pudas ja Johanna Syrjä ovat samaa mieltä siitä, että kun saa tehdä opiskeluun liittyviä asioita töissä, se vie omaa osaamista eteenpäin ja opinnoistakin saa irti enemmän. – Installa opiskelija otetaan normaaleihin asiakastöihin mukaan, osaksi kovaa kehitystiimiä. Opit heti vaativia asioita ja työkavereinasi ovat alan parhaat asiantuntijat. Ammattitaitosi kasvaa nopeasti, Lauri sanoo.

Urapolkuja opiskelijoillekin

Opiskelija aina perehdytetään oikeaan työprojektiin, ja yritys toivoo, että nuori jatkaisi kesätöiden jälkeen syksyllä osa-aikaisena.

– Rakennamme urapolkuja opiskelijoillekin, siihen suuntaan, mikä heitä kiinnostaa. Siitä suunnasta voi halutessaan sitten valita koulukursseja ja käyttää hyväksi myös Instan kouluttautumismahdollisuuksia.

Johanna korostaa, että Insta haluaa opiskelijoiden valmistuvan.

– Mitä pidempään opinnot kestävät, sitä haastavampaa ne on saada päätökseen. Ihmiset ovat tietysti erilaisia, mutta yleensä kasvattaa henkistä kuormaa, jos opiskelee, käy työssä ja harrastuksiinkin pitäisi riittää aikaa.

Insta DefSecissä on noin 300 työntekijää, opiskelijoita keskivaiheen opiskelijoista valmistumassa oleviin kymmenkunta. Opiskelijarekrytoinnilla on pitkä perinne ja tärkeä rooli työvoiman hankinnassa.

Yhteyshenkilö:

Johanna Syrjä
Henkilöstöpäällikkö
Insta DefSec
johanna.syrja[at]insta.fi